Od wieków wiadomo, że róże są nie tylko do podziwiania i upajania się ich urzekającą wonią. Wybrane gatunki tego krzewu dostarczają także człowiekowi płatków, które można bez problemu wykorzystać zarówno w leczeniu i kuchni.
Kto zna smak i niepowtarzalny aromat konfitur z płatków róży z babcinej spiżarni i nadziewanych nimi pączków, ten dobrze wie, że róże są nie tylko do podziwiania. Niektóre ich gatunki stanowią źródło wartościowych płatków, z których wytwarza się leki, przetwory i kosmetyki, także domowymi sposobami.
Książka wprowadzi Czytelnika w świat pachnący różą, dostarczy wiedzy o właściwościach leczniczych jej płatków. Zawiera też cały zbiór cennych przepisów na m.in. konfitury babuni, rubinowy przecier, galaretkę agrestowo-różaną, wonny sok ojca Grzegorza, herbatki, syropy, miód różany, królewski napój, maść św. Dominika na bóle, kompres na zmęczone oczy i balsam króla Salomona z płatków róży. Czytanie publikacji uprzyjemnią bogate dzieje róży – także związane z Kościołem.
Opis
Brak recenzji użytkowników.